Selecteer een pagina

Gemiddelde courtage Makelaar

Het begrip makelaarscourtage zal je waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Zo niet, dan kan je in dit artikel meer lezen over de betekenis. Als je eenmaal weet wat een makelaarscourtage is, kan je jezelf de vraag stellen: wat is het gemiddelde bedrag van een courtage? Wij geven het antwoord in dit artikel en informeren je over de meest voorkomende makelaarskosten en tarieven

Hoeveel courtage rekent een makelaar?

Tegenwoordig ligt de gemiddelde courtage tussen 1,25% en 2% van de aan- of verkoopprijs van een woning. Zoals je kan zien, is de marge prijsmarge vrij ruim. Sommige makelaars hanteren bijna dubbele tarieven in vergelijking met anderen. Als je gaat kopen of verkopen is het dus belangrijk om een makelaar te vinden met een goede prijs-kwaliteitverhouding

Nu zou je kunnen denken: een percentage meer of minder maakt niet zoveel verschil. Maar het tegendeel is waar. Zeker op de woningmarkt, waar de percentages worden berekend op bedragen van honderdduizenden euro’s. Het verschil in makelaarskosten tussen de bovengenoemde 1,25% en 2,25% bedraagt maar liefst €2.750, bij de verkoop van je woning van bijvoorbeeld een bedrag van €275.000.

Wie betaalt de courtage van een makelaar?

Het antwoord op bovenstaande vraag is eenvoudig: jij. Of je nu een woning koopt of verkoopt. Als je je laat bijgestaan door een verkoop- of aankoopmakelaar, moet je voor zijn diensten betalen. De courtage van een makelaar maakt geen deel uit van de kosten van de koper, een veel voorkomende misvatting. Je kan deze kosten ook niet meefinancieren in je hypotheek.

Staar je niet blind op het bedrag van de makelaarscourtage.

Is het erg dat je makelaarscourtage moet betalen? Dit is een vraag die je je uiteraard kan stellen. Maar weet dat de gemiddelde courtage van een makelaar lager ligt dan het bedrag dat je verdient dankzij zijn diensten.

Wat is een redelijke courtage makelaar

Weet je aankoopmakelaar bijvoorbeeld €12.000 van de vraagprijs af te krijgen? Dan is zijn vergoeding van €3.350 in één keer terugverdiend. Of slaagt uw verkoopmakelaar er in je woning voor €17.000 meer te verkopen dan de originele vraagprijs? Dan heeft hij zijn courtage van bijvoorbeeld €4.570 dubbel en dik verdiend.

Het punt dat we willen maken is, staar je niet blind op het bedrag van een makelaarscommissie. Vraagt je verkoopmakelaar meer courtage dan zijn gemiddelde collega, maar weet hij alles over de lokale markt, klikt het goed tussen jullie en is hij een expert in onderhandelen? Dan verdiend hij zichzelf dubbel en dik terug.

Zijn makelaarskosten inclusief of exclusief btw?

Eén ding hebben alle makelaarskosten met elkaar gemeen: Je hoeft ze enkel te betalen als er een officiële overeenkomst tussen jou en (bijvoorbeeld) een koper is. De courtage is dan een beloning voor al het werk dat de makelaar heeft gedaan om het verkoopproces te begeleiden en succesvol af te ronden. Meestal wordt de betaling gedaan bij de notaris tijdens de overdracht van de woning.

De gemiddelde makelaarscourtage wordt niet inclusief, maar exclusief btw berekend. Dit komt omdat de beloning meestal op een percentage is gebaseerd. Hierdoor is vooraf niet bekend wat het definitieve bedrag zal zijn. Makelaars die wel een prijs inclusief btw vragen, doen dit vaak omdat ze werken met een vast tarief in plaats van een percentage.

Zijn courtages aftrekbaar en onderhandelbaar?

Om meteen ter zake te komen: courtages zijn niet aftrekbaar van de belastingen. Dat kan misschien wel een teleurstelling zijn, maar bij het kopen of verkopen van een woning zijn er gelukkig verschillende kosten die wel in aanmerking komen voor belastingaftrek. Een goede makelaar kan je hierover zeker adviseren.

Kan je onderhandelen over de makelaarscourtage? Ja dat kan alleen leg dit dan van te voren wel goed vast. WIl je niet teveel betalen en besparen in makelaarskosten? Vergelijk dan via onze site één of meerdere makelaars. Klik hier op www.onlinewaardebepaling.nl en vergelijk direct lokale makelaars.

×
Nieuwe aanvraag