Selecteer een pagina

Huis staat onder water: wat nu?

Staat jouw huis onder water? Je bent zeker niet de enige. Bijna een paar miljoen Nederlanders hebben een woning doe minder waard is dan de waarde van hun hypotheek. In principe niet rampzalig, want terwijl jij je hypotheek aflost, kan de waarde van je woning weer stijgen. Wil je toch snel verhuizen? Dan zijn er nog steeds opties die we bespreken in dit artikel.

Wat betekent dat “huis (hypotheek) onder water”?

Voordat we het hebben over financiële strategieën, is het belangrijk om de betekenis van de term “huis onder water” te begrijpen. Je huis staat onder water als je hypotheekschuld groter is dan de waarschijnlijke verkoopprijs van je huis. Als gevolg hiervan, is het waarschijnlijk dat je als verkoper na een mogelijke verkoop achterblijft met een restschuld. Geen aantrekkelijk idee!

De meeste huizen die onder water staan, zijn gekocht vóór het begin van de kredietcrisis in 2008. Op dat moment was de waarde van een woning niet alleen gemiddeld hoger, maar je kon ook een hypotheek afsluiten die hoger was dan de aankoopprijs van je woning. In sommige gevallen zelfs tot 125% van de woningwaarde. Niet zo verwonderlijk dat er in 2019 nog veel huizen onder water staan.

Hoe zit het met mijn hypotheek als mijn huis onder water staat?

Staat jouw huis ook onder water? in dit geval heb je verschillende opties. Je kan bijvoorbeeld overstappen naar een goedkopere hypotheek. Je maandelijkse lasten zullen dan effectief dalen dankzij de huidige, historisch lage rentetarieven. Dit betekent dat je meer geld overhoudt om je hypotheek mee af te lossen. Maar let op: niet elke bank wil een lening verstrekken als je huis onder water staat.

Je kan ook een nieuwe hypotheek afsluiten om de oude mee af te lossen. Stel: ondanks je huidige situatie, besluit je een nieuwe woning te kopen. In sommige gevallen kan je de restschuld van de oude woning meefinancieren met de hypotheek van de nieuwe woning. Ook hier ben je afhankelijk van de bereidheid van de bank.

Huis onder water aflossen hoe?

Natuurlijk zijn er ook eenvoudigere manieren om je schuld af te lossen als je huis onder water staat. Je kan bijvoorbeeld je spaarrekening leeghalen om een groot deel van je hypotheek af te lossen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kan je elk jaar boetevrij ongeveer 10% tot 20% van het hypotheekbedrag aflossen. Door de lage rente op spaarrekeningen ben je hierdoor financieel voordeliger af.

Onze laatste tip is waarschijnlijk de meest eenvoudige: accepteer een geschenk of lening van familie. In veel gevallen is het voor je ouders economisch voordeliger om je geld te schenken dan je geld te laten erven. Als je een mooie gift krijgt, staat je woning in één klap niet meer onder water.

Een lening bij familie is ook een goede optie. Je ouders kunnen hierover rente in rekening brengen, die je op jou beurt van je inkomstenbelasting aftrekt. Nadien kunnen ze je zelfs de rente nog terug schenken. Zoals je ziet, zelfs wanneer je huis onder water staat, zijn er opties genoeg. Mijn advies is om eerst een lokale makelaar uit te nodigen om de prijs van de woning vast te stellen. Hiermee krijg je alvast een inzicht in de geschatte verkoopwaarde van de woning. Klik op de volgende link om een gratis waardebepaling aan te vragen bij 1 of meerdere lokale makelaars. Geheel gratis en vrijblijvend.

×
Nieuwe aanvraag