Selecteer een pagina

Wat zijn opstartkosten en waarom zijn ze nodig?

Ga je je woning verkopen? Dan ben je ongetwijfeld hard aan het nadenken over je vraagprijs. Maar vergeet niet: voordat je over de prijs kan onderhandelen moet je eerst de aandacht van potentiële kopers aantrekken. Gelukkig kan een verkoopmakelaar je hierbij helpen. Hij brengt hiervoor wel opstartkosten in rekening.

Waarom rekent een makelaar opstartkosten?

Er moet enorm veel geregeld worden bij een verkoop van een woning. Een makelaar zorgt ervoor dat je woning onder de aandacht wordt gebracht van geïnteresseerde kopers. Daar is één en ander voor nodig. Denk maar aan het inhuren van een fotograaf om professionele foto’s te maken, het maken van een aantrekkelijke brochure en het plaatsen van een bord met “Te koop” in de tuin.

We hebben zelfs niet eens het belangrijkste genoemd. Namelijk het plaatsen van je woning op Funda, andere online kanalen en in de etalage van de makelaar. Kortom: De makelaar maakt veel kosten voordat je woning zichtbaar is voor potentiële kopers. Deze kosten worden ook wel opstartkosten genoemd en zijn een noodzakelijke investering voor een succesvolle verkoop.

Wat zijn de gemiddelde opstartkosten bij een verkoop?

Gelukkig hoeft je deze opstartkosten in de praktijk niet vaak te betalen. Tenminste – je moet ze wel betalen, maar na de verkoop van de woning krijg je ze vaak terug. Verkoopmakelaars hebben een goede reden voor deze manier van werken. Ze zijn immers niet in staat om de opstartkosten voor hun tientallen klanten uit eigen zak te betalen.

Is je woning verkocht? dan verrekent de makelaar de reeds betaalde opstartkosten met zijn courtage. Eigenlijk betaal je deze kosten alleen als jij en je verkoopmakelaar je woning niet verkopen. Dit illustreert opnieuw het belang van de juiste makelaar te kiezen, want de opstartkosten bedragen al snel tussen de 350 tot 800 euro.

Kan je de opstartkosten van een Makelaar fiscaal aftrekken?

Je vraagt je ongetwijfeld af: zijn de opstartkosten van aftrekbaar? Was dit maar het geval! Geen van de makelaarskosten zijn aftrekbaar bij de verkoop van een woning. Dit geldt voor zowel de opstartkosten als de courtage. Andere kosten (zoals overdrachtsbelasting, transportakte en notariskosten) zijn ook geen aftrekbare kosten.

Zijn er kosten die wel aftrekbaar zijn? Zeker: de rente over een lening voor de financiering van eventuele restschuld. Natuurlijk wil je niet in een situatie komen waarin de verkoopprijs lager is dan je hypotheekschuld. Kies daarom een verkoopmakelaar die het meeste uit de onderhandelingen haalt. Die opstartkosten – u verdient ze terug!

Wil je graag weten voor wat voor bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? KLIK HIER voor een gratis waardebepaling van een lokaal erkende makelaar.

 

×
Nieuwe aanvraag