Selecteer een pagina

Is de WOZ-waarde gelijk aan de marktwaarde?

Als men spreekt over om de marktwaarde van een woning, wordt vaak de term “WOZ-waarde” gebruikt. Deze waarde is vastgesteld door de overheid op basis van specifieke kenmerken van je woning. In hoeverre is de WOZ-waarde evenredig met een schatting en de uiteindelijke verkoopprijs van je woning? Wij zetten het even voor je op een rijtje.

Wat is de WOZ-waarde van een woning?

De WOZ-waarde van een woning wordt gebruikt om het bedrag van de OZB-heffing (Onroerende Zaak Belasting) of successierechten te bepalen. Hierbij wordt rekening gehouden met de algemene kenmerken van de woning, zoals het type woning, het bouwjaar, de grootte in kubieke meter, de locatie, de populariteit van de buurt en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving.

WOZ waarde berekenen

Bij de berekening van de WOZ-waarde wordt geen rekening gehouden met de individuele kenmerken van de woning. Heb je je appartement onlangs uitgerust met een gloednieuwe keuken of badkamer? Of heb je je huis uitgebreid met een veranda of carport? Dan wordt dit niet weerspiegeld in de WOZ-waarde, hoewel deze renovaties in de praktijk wel een impact kunnen hebben op de schatting en de marktwaarde.

Tip: In sommige steden en gemeenten is het mogelijk om de WOZ-waarde van je woning te laten aanpassen. Dit kan u doen door bezwaar aan te tekenen bij de gemeente.

Wat is de verhouding tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde?

De marktwaarde van een woning is vaak (ruim) groter dan de WOZ-waarde. Verschillen van enkele tienduizenden euro’s zijn zeker geen uitzondering, zeker in de huidige vastgoedmarkt. De vraag is over het algemeen groter dan het aanbod, waardoor woningen vaak ver boven hun WOZ-waarde worden verkocht.

Hoeveel is mijn huis waard?

De marktwaarde van je woning hangt af van waar je woont. In stedelijke regio’s zoals Amsterdam is het verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopprijs bijvoorbeeld het grootst. Woningen worden in deze regio’s verkocht tegen torenhoge prijzen. Vaak woedt er al een biedoorlog tussen geïnteresseerde kopers nog vòòr dat de woning op Funda staat.

Wat is jouw woning waard? Laat het gratis berekenen!

Het is zeker niet verstandig om de waarde van je woning te bepalen op basis van de WOZ-waarde. In de meeste gevallen leidt dit tot een te lage vraagprijs, hoewel je woning in werkelijkheid een stuk meer waard is.

Laat daarom een gratis waardeschatting uitvoeren door een lokale erkende makelaar. Een ervaren makelaar neemt alle factoren mee in het bepalen van de actuele marktwaarde van je woning. Zo ben je zeker dat je je woning te koop zet tegen een marktconforme verkoopprijs.

Wil je graag weten voor wat voor bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik dan op de volgende link en ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning.

Wat is mijn huis waard?

Een lokale makelaar neemt dan contact met je op om zo samen met jouw de waarde van jouw woning te bepalen.

×
Nieuwe aanvraag