Selecteer een pagina

Wat zijn de voor- en nadelen van verkopen zonder een makelaar?

Een verkoopmakelaar kan je helpen om je woning snel te verkopen. Maar wat als je geen haast hebt? Is het de moeite waard om op makelaarskosten te besparen? Het antwoord op deze vraag hangt natuurlijk af van jouw specifieke situatie. Het verkopen van een woning zonder verkoopagent heeft echter een aantal nadelen. We sommen ze hieronder voor je op:

Zelf de waarde van je woning bepalen

Een van de moeilijkste zaken bij het verkopen van een woning is het bepalen van de waarde ervan. Als bewoner ben je emotioneel betrokken en net daarom is het moeilijk om een objectief beeld te vormen van de werkelijke waarde van je woning. Daarom is gebruik maken van een taxateur noodzakelijk als je geen geld wilt verliezen (vanwege een te lage verkoopprijs) of als je niet wilt dat de verkoop jaren aansleept (vanwege een te hoge vraagprijs). Hou er rekening mee dat een verkoopmakelaar meestal een gratis waardebepaling voor je uitvoert, zodat je geen taxatiekosten hoeft te betalen.

Zelf je woning promoten (op Funda gaat het je niet lukken)

Zelf je woning op Funda plaatsen, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Helaas valt dit in de praktijk vaak tegen. Je advertentie is vaak qua tekst en beeldmateriaal minder aantrekkelijk dan je zelf beseft. Ook plaatsing op een woningsite is geen garantie voor een succesvolle verkoop. Een verkoopmakelaar weet precies hoe je woning in de markt ligt en hoe hij de doelgroep voor je woning het beste kan bereiken. Hij doet dit zowel offline als online via verschillende kanalen. En dat zonder dat je je daar zelf zorgen over hoeft te maken!

Zelf je bezichtigingen organiseren

Of je het nu leuk vindt of niet; bezichtigingen zijn een belangrijk onderdeel van de verkoop. Telkens je woning in perfecte staat houden voor bezichtigingen is veel werk, zeker als je de rondleidingen zelf moet organiseren. De vraag is dan of je je eigen woning tijdens een rondleiding even goed kan verkopen als een makelaar met jarenlange ervaring. Ben je overtuigd van jezelf, hou er dan wel rekening mee dat niet elke bezoeker je woning zo mooi zal vinden als jij.

Zelf onderhandelen over de verkoopprijs

Als dan eenmaal geïnteresseerde kopers een bod hebben uitgebracht, is het tijd om te onderhandelen. Los van alle bovengenoemde argumenten, is dit het gebied waarin een goede makelaar zich echt onderscheidt. Een verkoopmakelaar die zijn vak beheerst, kan je duizenden tot tienduizenden euro’s besparen met zijn onderhandelingstechnieken. Wat stellen makelaarskosten dan nog voor in deze optiek? Wil je graag weten wat een makelaar voor jou kan betekenen? Klik op de volgende link voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling + verkoopadvies van een lokaal erkende makelaar

×
Nieuwe aanvraag