Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen een taxatie of waardebepaling?

Als we naar de woningprijzen in het afgelopen decennium kijken, is een duidelijk beeld zichtbaar: de waarde van woningen kan aanzienlijk fluctueren. Sta je als koper of verkoper voor een belangrijke beslissing? Dan is het verstandig om de waarde van je woning te laten bepalen door een erkende taxateur. In dit artikel leggen we uit hoe een dergelijke waardeschatting werkt en wat de kosten zijn.

Wat staat er allemaal in een taxatierapport?

Je kan natuurlijk rechtstreeks bij een taxateur een taxatie aanvragen. In de praktijk is het vaak gemakkelijker om dit via je makelaar te regelen. Hij weet precies welke taxateurs in jouw regio actief zijn en tegen marktconforme tarieven werken. Hij kan u ook helpen om het definitieve beoordelingsrapport correct te interpreteren.

Het taxatierapport beschrijft niet alleen de geschatte waarde van de woning maar ook andere zaken zoals de onderhoudsstatus van de woning en bijbehorende kadastrale gegevens. Adviseert jouw verkoopmakelaar je een gevalideerde waardering? Dan wordt het taxatierapport ook beoordeeld door instellingen zoals de Taxateursunie of NWWI.

Wat kost een taxatierapport?

De kosten voor een taxatie zijn meestal op een logische manier opgebouwd. De ene taxateur brengt bijvoorbeeld een vast bedrag in rekening voor zijn definitief taxatierapport, terwijl de andere het liefst werkt op basis van een percentage van de geschatte waarde van de woning. Beide prijsberekeningen hebben dus hun voor- en nadelen.

Een vast bedrag biedt bijvoorbeeld vooraf duidelijkheid, maar kan bij een relatief lage geschatte woningwaarde minder gunstig zijn. Een vaste prijs dekt ook niet altijd alle diensten en kosten. Een op percentages gebaseerde constructie daarentegen is in principe eerlijker qua prijsstructuur, maar kan een tegenvaller zijn bij een onverwacht hoge taxatie.

Wie voert een taxatie uit?

In de praktijk is het niet altijd nodig om een officiële taxatie te laten uitvoeren. Hoewel het een verplichting is in situaties zoals bij het aanvragen van een hypotheek of bij gerechtelijke procedures. In alle andere gevallen volstaat het om een gewone waardebepaling te laten uitvoeren. Dit resulteert niet in een officieel rapport, maar geeft je een uitstekend inzicht in de waarde van je woning.

Als je bijvoorbeeld je woning wil verkopen en een realistische vraagprijs wilt laten bepalen, is een waardering een uitstekende optie. Je makelaar voert de waardebepaling gratis voor je uit en schetst daarbij de nodige context in jouw lokale woningmarkt. Klik op de volgende link om in contact te komen met een lokale makelaar bij jou uit de buurt voor een gratis waardebepaling of taxatie. 

×
Nieuwe aanvraag